Jag orkade få ihop det här till min facebooksida….

Du som möter mig i vardagen – du kanske inte ser hur sjuk jag är. Du kanske inte förstår att den sjukdom jag har påverkar mitt liv i den utsträckning den gör. Det du kanske ser som en skitsak att ta tag i eller genomföra, kan vara oövervinnerligt för mig. Jag kommer aldrig bli fri från min sjukdom. Men med lite tur så kanske jag kan må bättre med tiden. 

Nu har jag dragits med detta i nio år. I tre år har jag fått behandling av olika slag. I ett och ett halvt år har jag varit sjukskriven heltid. Under åren har jag mått mer eller mindre dåligt. Jag har ofta undrat, varför mår jag så dåligt när läkarna säger jag är frisk? Är det normalt att vara så frisk och känna sig så sjuk? Nej det var det så klart inte. Jag var sjuk – läkarna engagerade sig inte i att leta efter det uppenbara felet bara. 

Du som ser mig skriva och dela bilder och skratta på facebook. Du som träffar mig på sonens aktiviteter. Du som möter mig på affären eller på stan någon gång om året. Du märker kanske inte hur jag mår. Jag kommer självklart inte visa min sämsta och sjukaste sida offentligt. Jag gör allt för att hålla ihop och framstå som frisk. Ibland går det inte så bra…

Men om du vill så kan jag må mindre dåligt. Ta mig inte för given och ta mig inte för frisk. Förstå att mina val i vad jag gör baseras på vad jag måste orka. Förstå och respektera att jag måste säga nej och har svårt för oplanerade händelser och ändringar. Förstå att jag inte kan ställa upp och göra lika mycket som du som är frisk. Eller friskare. 

Vill du testa att må som jag i en dag eller två? Dra på dig en sjukdom med feber. Sedan håller du dig vaken i två dygn och försöker fungera som en normal. Det är, de riktigt dåliga dagarna, toppen på isberget i hur jag mår. Vill du läsa dig till hur jag mår och förstå att jag inte hittar på min sjukdom (som faktiskt folk har sagt till mig) – läs då en eller flera böcker i ämnet. Eller varför inte min blogg. Den är inte så spännande att läsa bara. De flesta dagar orkar jag inte skriva något så sammanhängande som det jag fick ihop här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s